Fasola adzuki kiełki

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Definicja
Są to kiełkujące nasiona fasoli. Zawierają więcej witamin i składników mineralnych niż sama fasola, a ponadto zachowują jej smak. Stanowią popularny dodatek do dań azjatyckich.
Zastosowanie
Można ich używać jako dodatków do sałatek, kanapek, past twarogowych i rybnych. Nadają się także do jedzenia na surowo oraz lekko podsuszone.
Wpływ na organizm
Regularne jedzenie kiełków fasoli adzuki wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Ponadto poleca się je osobom cierpiącym na choroby nerek i trzustki. W swoim składzie zawierają dużo białka, wapnia, żelaza oraz niektóre witaminy z grupy B.
Domowa uprawa
Nasiona fasoli najpierw należy moczyć w ciepłej wodzie przez 10-12 godzin. Następnie wypłukać, włożyć do słoika przykrytego ligniną i obwiązać. Słoik ustawić pod skosem do góry dnem, aby usunąć wodę. Na koniec umieścić go w nienasłonecznionym miejscu i całość płukać 2-3 razy dziennie. Po każdym opłukaniu odcedzić wodę. Kiełki są gotowe do jedzenia po około 6-7 dniach.
Sposób przechowywania
Kiełki należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu przez krótki czas.
Nazwa w języku angielskim
Adzuki bean sprouts
Nazwa w języku francuskim
Haricot azuki choux
Nazwa w języku niemieckim
Adzukibohnensprossen

Fasola adzuki kiełki wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1377
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
329
kcal
Woda
13.4
g
Popiół
3.3
g
Białko ogółem
19.9
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
19.9
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
62.9
g
Błonnik pokarmowy
12.7
g
Izoleucyna
791
mg
Leucyna
1668
mg
Lizyna
1479
mg
Metionina
210
mg
Cystyna
184
mg
Fenyloalanina
1052
mg
Tyrozyna
591
mg
Treonina
674
mg
Tryptofan
191
mg
Walina
1023
mg
Arginina
1284
mg
Histydyna
524
mg
Alanina
1160
mg
Kwas asparginowy
2355
mg
Kwas glutaminowy
3099
mg
Glicyna
756
mg
Prolina
874
mg
Seryna
976
mg
Sód
5
mg
Potas
1254
mg
Wapń
66
mg
Fosfor
381
mg
Magnez
127
mg
Żelazo
5
mg
Cynk
5
mg
Miedź
1.1
mg
Mangan
1.7
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
1
μg
retinol
0
μg
witamina B1 (tiamina)
0.5
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.2
mg
Niacyna
2.6
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.4
mg
foliany (kwas foliowy)
622
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.2
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.236
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});