Urid (Fasola mungo) kiełki

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Nazwa w języku angielskim
Been sprouts Urid (mung beans)
Nazwa w języku francuskim
Germe de soja Urid (haricot mungo)
Nazwa w języku niemieckim
Sojasprossen Urid (Mung Bohnen)
Definicja
Są to kiełki fasoli mungo koloru czarnego. Ich smak jest ostrzejszy od typowej mung. Pochodzi z obszarów południowej Azji.
Wpływ na organizm
Regularne jedzenie kiełków wpływa na poprawę funkcjonowania układu odpornościowego. Ponadto w swoim składzie zawiera dużo białka.
Domowa uprawa
Do małego słoika należy wsypać niewielką ilość ziaren. Następnie zalać je wodą i odstawić na około 8-14 godzin. Po tym czasie trzeba odlać wodę ze słoika. Na słoik nałożyć ligninę i obwiązać, po czym ustawić go do góry dnem na podstawce. Co 12 godzin powinno się przepłukać ziarna wodą. Pozostała po przepłukaniu woda zapewnia kiełkom wilgotność. Po 3 dniach hodowli kiełki są gotowe do jedzenia.
Zastosowanie
Zaleca się spożywanie kiełków na surowo. Świetnie nadają się do sałatek, makaronów, zapiekanek i warzyw surowych oraz gotowanych. Można nimi posypać kanapki.
Sposób przechowywania
Najlepiej przechowywać je w chłodnym miejscu.

Urid (Fasola mungo) kiełki wartości odżywcze

Fosfor
69
mg
Magnez
25
mg
Żelazo
0.8
mg
Cynk
0.5
mg
Miedź
0.17
mg
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.239
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});