Gorczyca brązowa kiełki

Opis:
Nazwa w języku angielskim
Mustard sprouts brown
Nazwa w języku francuskim
Choux de moutarde brune
Nazwa w języku niemieckim
Sareptasenf senfsprossen
Definicja
Są to świeżo wykiełkowane nasiona gorczycy brązowej. Gorczyca jest rośliną szybko rosnącą, dzięki czemu doskonale nadaje się do hodowli kiełków.
Wpływ na organizm
Potrawy z dodatkiem kiełków gorczycy uzupełniają codzienną dietę w witaminę B2, która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu nerwowego. Ponadto zawiera błonnik wspomagający pracę jelit.
Domowa uprawa
Nasiona należy moczyć przez 6-14 godzin. Następnie odsączyć wodę, a nasiona umieścić w słoiku. Słoik przykryć ligniną oraz odwrócić do góry dnem pod niewielkim kątem, aby usunąć wodę i zachować dopływ powietrza. W trakcie kiełkowania nasiona 2 razy dziennie należy przepłukiwać wodą. Po 3-4 dniach kiełki nadają się do zjedzenia.
Zastosowanie
Stanowią smaczny dodatek do kanapek, sosów, sałatek i twarogu. Mają wyśmienity smak szczególnie w mieszankach z innymi kiełkami. Nadają się także do jedzenia na surowo.
Sposób przechowywania
Kiełki należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu przez krótki czas.
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.231
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});