Gorczyca czarna kiełki

Opis:
Nazwa w języku angielskim
Black mustard sprouts
Nazwa w języku francuskim
Choux de moutarde noire
Nazwa w języku niemieckim
Schwarzer senfsprossen
Definicja
Są to świeżo wykiełkowane nasiona gorczycy czarnej. Swoją nazwę zawdzięcza gorzkiemu smaku i niezbyt miłemu zapachu.
Wpływ na organizm
Wzbogacają organizm w witaminy i składniki mineralne. Zawierają dużo błonnika wspomagającego pracę jelit.
Domowa uprawa
Nasiona należy moczyć przez 6-14 godzin. Następnie wodę odsączamy, a nasiona wstawiamy do słoika. Słoik przykrywamy ligniną i odwracamy do góry dnem pod pewnym kątem, aby usunąć wodę i zachować dopływ powietrza. Kiełkowanie trwa powyżej 1 dnia. W trakcie kiełkowania nasiona należy przepłukiwać wodą. Po 2-3 dniach kiełki nadają się do spożycia.
Zastosowanie
Stosowane są do mieszanek kiełkowych, a następnie stanowią dodatek do kanapek, twarogu i sałatek.
Sposób przechowywania
Kiełki należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.248
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});