Gorczyca żółta kiełki

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Definicja
Są to świeżo wykiełkowane nasiona gorczycy żółtej. Świetnie nadają się do hodowli kiełków, ponieważ charakteryzują się bardzo szybkim wzrostem.
Zastosowanie
Stosuje się je do mieszanek kiełkowych. Nadają się również do kanapek, twarogów i sałatek. Jadane na surowo świetnie sprawdzają się jako zdrowa przekąska.
Wpływ na organizm
W swoim składzie zawierają błonnik, który wspomaga pracę jelit. Ponadto są dobrym źródłem witaminy A, C oraz potasu i żelaza.
Domowa uprawa
Nasiona musimy moczyć przez 6-14 godzin. Po upływie wyznaczonego czasu odsączamy wodę, nasiona wkładamy do słoika i przykrywamy go ligniną. Następnie całość odwracamy do góry dnem i ustawiamy pod niewielkim kątem, aby usunąć wodę i zachować dopływ powietrza. W trakcie kiełkowania nasiona przepłukujemy wodą. Po 2-3 dniach kiełki nadają się do jedzenia.
Sposób przechowywania
Kiełki należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu przez krótki czas.
Nazwa w języku angielskim
Yellow mustard sprouts
Nazwa w języku francuskim
Choux de moutarde jaune
Nazwa w języku niemieckim
Senfsprossen

Gorczyca żółta kiełki wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
109
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
26
kcal
Woda
90.8
g
Popiół
1.4
g
Białko ogółem
2.7
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
2.7
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
4.9
g
Sacharoza
1.6
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
3.3
g
Izoleucyna
98
mg
Leucyna
83
mg
Lizyna
123
mg
Metionina
25
mg
Cystyna
40
mg
Fenyloalanina
72
mg
Tyrozyna
143
mg
Treonina
72
mg
Tryptofan
30
mg
Walina
105
mg
Arginina
197
mg
Histydyna
48
mg
Sód
25
mg
Potas
354
mg
Wapń
103
mg
Fosfor
43
mg
Magnez
32
mg
Żelazo
1.5
mg
Cynk
0.2
mg
Miedź
0.5
mg
Mangan
0.5
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
525
μg
retinol
0
μg
beta karoten
6299
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
2
mg
witamina B1 (tiamina)
0.1
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
0.8
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.2
mg
foliany (kwas foliowy)
187
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
70
mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.1
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.234
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});