Groch Blackeye kiełki

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Definicja
Są to świeżo wykiełkowane nasiona grochu odmiany Blackeye.
Zastosowanie
Ze względu na ostry smak kiełki grochu nie powinny być głównym składnikiem dań. Dobrze komponują się z innymi rodzajami kiełków. Ponadto można je dodawać do mięs, sosów i ryb w ostatniej fazie gotowania. Sprawdzają się również jako składnik sałatek, surówek i kanapek.
Wpływ na organizm
Kiełki są dobrym źródłem błonnika, który wpływa na prawidłową pracę jelit. Ponadto w swoim składzie zawierają magnez, żelazo, cynk oraz witaminy A i C.
Domowa uprawa
Nasiona należy moczyć przez 12-14 godzin. Następnie odsączyć i umieścić w słoiku. Słoik przykryć ligniną i odwrócić do góry dnem pod niewielkim kątem, aby usunąć wodę i zachować dopływ powietrza. W trakcie kiełkowania (ok 1,5 dnia) nasiona należy przepłukiwać wodą. Po 3-4 dniach kiełki nadają się do jedzenia.
Sposób przechowywania
Najlepiej przechowywać je w chłodnym miejscu przez krótki okres czasu.
Nazwa w języku angielskim
Black Eyed pea sprouts
Nazwa w języku francuskim
Germes de haricot yeux
Nazwa w języku niemieckim
Augenbohnensprossen

Groch Blackeye kiełki wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
518.8
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
124
kcal
Woda
62.27
g
Białko ogółem
8.8
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
8.8
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
27.11
g
Laktoza
0
g
Izoleucyna
171
mg
Leucyna
365
mg
Lizyna
384
mg
Metionina
69
mg
Fenyloalanina
251
mg
Treonina
186
mg
Walina
220
mg
Sód
20
mg
Potas
381
mg
Wapń
36
mg
Fosfor
165
mg
Magnez
56
mg
Żelazo
2.26
mg
Cynk
1.05
mg
Miedź
0.272
mg
Mangan
0.438
mg
witamina B1 (tiamina)
0.225
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.155
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.265
mg
foliany (kwas foliowy)
144
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
10.4
mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.124
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.061
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.326
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.238
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});