Groch polny kiełki

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Definicja
Są to świeżo wykiełkowane nasiona grochu polnego.
Zastosowanie
Kiełki świetnie sprawdzają się jako składnik surówek, sałatek i twarogów. Poza tym można nimi posypywać kanapki, gotowane ziemniaki i jajka z majonezem.
Wpływ na organizm
W swoim składzie zawierają lizynę-substancję, która poprawia koncentracje umysłową oraz łagodzi objawy przeziębienia. Ponadto jest dobrym źródłem żelaza i potasu.
Domowa uprawa
Nasiona należy moczyć przez 12-14 godzin. Następnie odsączyć i umieścić w słoiku. Słoik przykryć ligniną i odwrócić do góry dnem pod niewielkim kątem, aby usunąć wodę i zachować dopływ powietrza. W trakcie kiełkowania (ok 1,5 dnia) nasiona należy przepłukiwać wodą. Po 3-4 dniach kiełki nadają się do jedzenia. Przy zakupie nasion trzeba się upewnić, czy nie są popękane, ponieważ uszkodzone nie będą kiełkować.
Sposób przechowywania
Kiełki należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu przez krótki czas.
Nazwa w języku angielskim
Field pea sprouts
Nazwa w języku niemieckim
Futtererbsesprossen

Groch polny kiełki wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
518.8
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
124
kcal
Woda
62.27
g
Białko ogółem
8.8
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
8.8
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
27.11
g
Laktoza
0
g
Izoleucyna
171
mg
Leucyna
365
mg
Lizyna
384
mg
Metionina
69
mg
Fenyloalanina
251
mg
Treonina
186
mg
Walina
220
mg
Sód
20
mg
Potas
381
mg
Wapń
36
mg
Fosfor
165
mg
Magnez
56
mg
Żelazo
2.26
mg
Cynk
1.05
mg
Miedź
0.272
mg
Mangan
0.438
mg
witamina B1 (tiamina)
0.225
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.155
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.265
mg
foliany (kwas foliowy)
144
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
10.4
mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.124
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.061
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.326
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.228
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});