Groch cukrowy kiełki

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Definicja
Są to świeżo wykiełkowane nasiona grochu cukrowego.
Zastosowanie
Kiełki grochu cukrowego można jeść w kanapkach, surówkach, mieszać z twarogami, jajkami, majonezem i masłem. Poza tym nadają się również do ryb, mięs i sosów.
Wpływ na organizm
W swoim składzie zawierają dużo witaminy C, B1, A oraz białka. Regularne spożywanie kiełków wzmacnia odporność organizmu i ułatwia trawienie. Ponadto może również poprawiać pamięć.
Domowa uprawa
Nasiona należy moczyć przez 12-14 godzin. Następnie odsączyć i umieścić w słoiku. Słoik przykryć ligniną i odwrócić do góry dnem pod niewielkim kątem, aby usunąć wodę i zachować dopływ powietrza. W trakcie kiełkowania (ok 1,5 dnia) nasiona należy przepłukiwać wodą. Po 3-4 dniach kiełki nadają się do jedzenia. Przy zakupie nasion trzeba się upewnić, czy nie są popękane, ponieważ uszkodzone nie będą kiełkować.
Sposób przechowywania
Najlepiej przechowywać je w suchym i chłodnym miejscu przez krótki czas.
Nazwa w języku angielskim
Sprouts sugar snap peas
Nazwa w języku francuskim
Germes de pois
Nazwa w języku niemieckim
Sugar erbsesprossen

Groch cukrowy kiełki wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
176
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
42
kcal
Woda
88.9
g
Popiół
0.6
g
Białko ogółem
2.8
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
2.8
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
7.5
g
Sacharoza
4
g
Laktoza
0
g
Błonnik pokarmowy
2.6
g
Izoleucyna
161
mg
Leucyna
228
mg
Lizyna
202
mg
Metionina
11
mg
Cystyna
32
mg
Fenyloalanina
90
mg
Tyrozyna
99
mg
Treonina
99
mg
Tryptofan
27
mg
Walina
273
mg
Arginina
134
mg
Histydyna
17
mg
Alanina
58
mg
Kwas asparginowy
228
mg
Kwas glutaminowy
448
mg
Glicyna
72
mg
Prolina
63
mg
Seryna
125
mg
Sód
4
mg
Potas
200
mg
Wapń
43
mg
Fosfor
53
mg
Magnez
24
mg
Żelazo
2.1
mg
Cynk
0.3
mg
Miedź
0.1
mg
Mangan
0.2
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
54
μg
retinol
0
μg
beta karoten
630
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.4
mg
witamina B1 (tiamina)
0.2
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
0.6
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.2
mg
foliany (kwas foliowy)
42
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
60
mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.1
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd729647 buy doxycycline toradol online flagyl tetracycline sildenafil
wh0cd325354 buspirone HYZAAR
wh0cd729642 buspar by mail buy rimonabant clindamycin by mail order
wh0cd675280 Purchase Sildenafil recommended reading
wh0cd273229 buy yasmin Albuterol Online metformin er
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.231