Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)

Żółtko jaja kurzego

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Żółtka jaj są najczęściej dodawane do ciast jako samodzielny składnik lub razem z białkiem. Stosuje się je także do zagęszczania potraw. Ugotowane mogą być składnikiem sałatek.
Ciekawostki
Barwa, smak i wartość odżywcza żółtek zależy od sposobu hodowli i karmienia kur. Żółtka jajek można przechowywać w zamrażarce pod warunkiem, że wcześniej wymieszamy je z odrobiną cukru i soli. Czas przechowywania wynosi maksymalnie 10 miesięcy. W żółtku zawarta jest lecytyna, przeciwutleniacz, który ma właściwości zmiękczające, odżywcze i nawilżające, co sprawia, że jest składnikiem wielu kosmetyków. Lecytyna działa także korzystnie na układ nerwowy człowieka.
Nazwa w języku angielskim
Egg yolk
Nazwa w języku francuskim
Jaune d\'œuf
Nazwa w języku niemieckim
Eigelb

Żółtko jaja kurzego wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1469
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
354
kcal
Woda
49.4
g
Popiół
1.7
g
Białko ogółem
16.3
g
Białko zwierzęce
16.3
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
1062
mg
Węglowodany ogółem
0.7
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
959
mg
Leucyna
1425
mg
Lizyna
1134
mg
Metionina
425
mg
Cystyna
298
mg
Fenyloalanina
728
mg
Tyrozyna
720
mg
Treonina
907
mg
Tryptofan
244
mg
Walina
1021
mg
Arginina
1161
mg
Histydyna
402
mg
Alanina
839
mg
Kwas asparginowy
1398
mg
Kwas glutaminowy
2049
mg
Glicyna
505
mg
Prolina
696
mg
Seryna
1388
mg
Sód
52
mg
Potas
127
mg
Wapń
147
mg
Fosfor
587
mg
Magnez
15
mg
Żelazo
7.2
mg
Cynk
3.55
mg
Miedź
0.14
mg
Mangan
0.05
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
770
μg
retinol
674
μg
beta karoten
578
μg
witamina D
180
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
2.15
mg
witamina B1 (tiamina)
0.173
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.81
mg
Niacyna
0.03
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.28
mg
foliany (kwas foliowy)
146
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
4.7
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.08
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
6.09
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0.05
g
Kwas stearynowy
1.48
g
Kwas arachidowy
0.64
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
8.34
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0.03
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
11.89
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.08
g
Kwas erukowy
0.13
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
13.48
g
Kwas linolowy
3.55
g
Linolenowy
0.11
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0.21
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0.32
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
4.19
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
MAGNEZ W TABLETKACH jest NAJLEPSZY ! Nie drogi ! I skuteczny !
banan ? czekolada najbardziej mi odpowiada a ile nawet kalorii jest w niej dlatego NIE nie ...
Nigdy nie doceniałem tego napoju. Jest w porównaniu z innymi napojami gazowanymi wyjątkowo ...
Nazywają się familijne a zawierają tłuszcz utwardzony ,który powoduje: znacznie ...
słyszałam, że grapefruit jest owocem dla odchudzających, się ale tak na dobrą sprawę każdy ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.512