Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)

Białko jaja kurzego

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Białko jaj używane jest najczęściej do ciast w formie ubitej białej piany. Białka gotowane można faszerować lub drobno pokroić i dodać do sałatki. Nie zaleca się gotowania jaj dłużej niż 10 min, ponieważ białko jaja ulega znacznemu stwardnieniu i jest mniej strawne oraz gorzej przyswajalne dla człowieka.
Klasy wielkości
Białko stanowi 65% całego jaja. Masa białka to około 33 gramy. Przy silnym ogrzewaniu ulega (powyżej pewnej temperatury) nieodwracalnej denaturacji.
Ciekawostki
Białko jaja kurzego zawiera idealny skład aminokwasów. Z tego powodu uznawane jest za białko pełnowartościowe. Nie poleca się picia białek jaj na surowo, ponieważ zawarta w nich substancja (awidyna) jest toksyczna. Pod wpływem gotowania związek ten traci swoje właściwości toksyczne. Często sportowcy spożywają np. jajecznicę z samych białek jaj, gdyż jest wysokobiałkowa.
Nazwa w języku angielskim
Egg White
Nazwa w języku francuskim
Protéines
Nazwa w języku niemieckim
Eiweiss

Białko jaja kurzego wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
201
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
48
kcal
Woda
87.6
g
Popiół
0.6
g
Białko ogółem
43.6
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
0.8
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
661
mg
Leucyna
1016
mg
Lizyna
806
mg
Metionina
399
mg
Cystyna
287
mg
Fenyloalanina
686
mg
Tyrozyna
457
mg
Treonina
449
mg
Tryptofan
125
mg
Walina
809
mg
Arginina
648
mg
Histydyna
290
mg
Alanina
704
mg
Kwas asparginowy
1220
mg
Kwas glutaminowy
1550
mg
Glicyna
413
mg
Prolina
435
mg
Seryna
798
mg
Sód
166
mg
Potas
163
mg
Wapń
7
mg
Fosfor
15
mg
Magnez
11
mg
Żelazo
0.1
mg
Cynk
0
mg
Miedź
0
mg
Mangan
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0
mg
witamina B1 (tiamina)
0
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.4
mg
Niacyna
0.1
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0
mg
witamina C
0
mg

Przepisy z produktem:

Terrina drobiowa w paskach marchwi
Części maszynki do mielenia mięsa chłodzimy ok 60 minut. Mięso drobiowe kroimy w kostkę, ...
Fondant czekoladowy z malinami
Maliny gotujemy z dodatkiem cukru i posiekanymi listkami mięty.Gdy nadmiar soku nam odparuje ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
połowa tabeli alpo pod reklamami albo pod bocznym menu - amatorszczyzna
Mortadela codzienna ~ Michał Gnat
Jak mozna truc ludzi takim gownem? Zeby dostali raka i jedli jeszcze wiecej chemii? Producenta ...
Serek jest przepyszny! :) Pasuje naprawdę praktycznie do wszystkiego. Najbardziej lubię robić z ...
Jak można coś takiego wciskać ludziom?! Ohyda! Przy pierwszym kęsie wyczułam mannę, a ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.387