Opis:
Definicja
Są to świeżo wykiełkowane nasiona jarmużu. Mają ostry smak.
Zastosowanie
Świetnie sprawdzają się jako dodatek do kanapek, sałatek i surówek. Ponadto można nimi posypać ziemniaki lub zmieszać z twarogiem.
Wpływ na organizm
W swoim składzie zawierają dużo witaminy C, A oraz pierwiastków takich jak sód, potas oraz żelazo.
Domowa uprawa
Na początku nasiona należy moczyć przez 6-14 godzin w przegotowanej wodzie. Następnie trzeba ułożyć je na talerzu pokrytym wilgotną gazą lub ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Rano i wieczorem całość spryskać wodą. Po 3-4 dniach kiełki są gotowe do jedzenia.
Sposób przechowywania
Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.
Nazwa w języku angielskim
Kale sprouts
Nazwa w języku francuskim
Choux de chou frise
Nazwa w języku niemieckim
Grünkohl Sprossen

Jarmuż kiełki wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
209
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
50
kcal
Woda
84.5
g
Popiół
1.5
g
Białko ogółem
3.3
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
3.3
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
10
g
Błonnik pokarmowy
2
g
Izoleucyna
197
mg
Leucyna
231
mg
Lizyna
197
mg
Metionina
32
mg
Cystyna
44
mg
Fenyloalanina
169
mg
Tyrozyna
117
mg
Treonina
147
mg
Tryptofan
40
mg
Walina
181
mg
Arginina
184
mg
Histydyna
69
mg
Alanina
166
mg
Kwas asparginowy
295
mg
Kwas glutaminowy
374
mg
Glicyna
159
mg
Prolina
196
mg
Seryna
139
mg
Sód
43
mg
Potas
447
mg
Wapń
135
mg
Fosfor
56
mg
Magnez
34
mg
Żelazo
1.7
mg
Cynk
0.4
mg
Miedź
0.3
mg
Mangan
0.8
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
769
μg
retinol
0
μg
beta karoten
9226
μg
witamina B1 (tiamina)
0.1
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
1
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.3
mg
foliany (kwas foliowy)
29
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
120
mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.1
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.1
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.3
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.23
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});