Jęczmień kiełki

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Definicja
Są to świeżo skiełkowane nasiona jęczmienia.
Zastosowanie
Stosowane jako dodatek do makaronów, odżywek dla dzieci. Kiełki jęczmienia znalazły zastosowanie również w piekarstwie.
Wpływ na organizm
Osoby, które cierpią na wrzody jelit lub żołądka mogą odczuwać podrażnienia żołądka po spożyciu tych kiełków. Kiełki zawierają dużo błonnika, który poprawia trawienie. Dzięki sporej zawartości witaminy C uzupełniają jej braki w codziennej diecie.
Domowa uprawa
Na początku nasiona należy moczyć przez 8-14 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie nasiona ułożyć na wilgotnej gazie lub ligninie na talerzu i odstawić w ciepłe i nienasłonecznione miejsce. Co 12 godzin należy je spryskiwać wodą. Po 3-4 dniach są gotowe do spożycia.
Sposób przechowywania
Najlepiej przechowywać je suche w pojemniku w lodówce.
Nazwa w języku angielskim
Barley sprouts
Nazwa w języku francuskim
Choux de l\'orge
Nazwa w języku niemieckim
Gerstensprossen

Jęczmień kiełki wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1482
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
354
kcal
Woda
9.4
g
Popiół
2.3
g
Białko ogółem
12.5
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
12.5
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
73.5
g
Sacharoza
0.8
g
Błonnik pokarmowy
17.3
g
Izoleucyna
456
mg
Leucyna
848
mg
Lizyna
465
mg
Metionina
240
mg
Cystyna
276
mg
Fenyloalanina
700
mg
Tyrozyna
358
mg
Treonina
424
mg
Tryptofan
208
mg
Walina
612
mg
Arginina
625
mg
Histydyna
281
mg
Alanina
486
mg
Kwas asparginowy
779
mg
Kwas glutaminowy
3261
mg
Glicyna
452
mg
Prolina
1484
mg
Seryna
527
mg
Sód
12
mg
Potas
452
mg
Wapń
33
mg
Fosfor
264
mg
Magnez
133
mg
Żelazo
3.6
mg
Cynk
2.8
mg
Miedź
0.5
mg
Mangan
1.9
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
1
μg
retinol
0
μg
beta karoten
13
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.6
mg
witamina B1 (tiamina)
0.6
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.3
mg
Niacyna
4.6
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.3
mg
foliany (kwas foliowy)
19
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.5
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.3
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
1.1
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.231
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});