Kapusta czerwona kiełki

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Definicja
Są to świeżo wykiełkowane nasiona kapusty czerwonej. Charakteryzują się barwą wpadającą w ciemny róż i lekko ostrym smakiem. Osiągają wysokość około 2,5cm.
Zastosowanie
Ze względu na specyficzny, ostry smak nie zaleca się spożywania ich samodzielne. Stanowią jednak doskonałą ozdobę sałatek i surówek. Dobrze komponują się z innymi kiełkami.
Wpływ na organizm
Mają dobre właściwości antyoksydacyjne. Zawierają sulforafan i indolkarbinol, które pobudzają organizm do produkcji enzymów przeciwnowotworowych. Są również bogatym źródłem energii. Ponadto wzmacniają kości i zęby.
Domowa uprawa
Na początku nasiona należy moczyć przez 6-14 godzin w przegotowanej wodzie. Następnie trzeba ułożyć je na talerzu pokrytym wilgotną gazą lub ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Rano i wieczorem powinno się spryskać je wodą. Po 3-4 dniach kiełki nadają się do jedzenia.
Sposób przechowywania
Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.
Nazwa w języku angielskim
Red cabbage sprouts
Nazwa w języku francuskim
Germes de betterave
Nazwa w języku niemieckim
Rote beete sprossen

Kapusta czerwona kiełki wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
130
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
31
kcal
Woda
90.4
g
Popiół
0.6
g
Białko ogółem
1.4
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
1.4
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
7.4
g
Sacharoza
3.8
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
2.1
g
Izoleucyna
34
mg
Leucyna
46
mg
Lizyna
49
mg
Metionina
14
mg
Cystyna
12
mg
Fenyloalanina
36
mg
Tyrozyna
22
mg
Treonina
39
mg
Tryptofan
12
mg
Walina
48
mg
Arginina
83
mg
Histydyna
24
mg
Alanina
48
mg
Kwas asparginowy
136
mg
Kwas glutaminowy
329
mg
Glicyna
34
mg
Prolina
54
mg
Seryna
59
mg
Sód
27
mg
Potas
243
mg
Wapń
45
mg
Fosfor
30
mg
Magnez
16
mg
Żelazo
0.8
mg
Cynk
0.2
mg
Miedź
0
mg
Mangan
0.2
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
56
μg
retinol
0
μg
beta karoten
670
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.1
mg
witamina B1 (tiamina)
0.1
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
0.4
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.2
mg
foliany (kwas foliowy)
18
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
57
mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.233
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});