Kiełki koniczyny

Opis:
Definicja
Są to świeżo skiełkowane nasiona koniczyny.
Zastosowanie
Nadają się do jedzenia z kanapkami, sałatkami, twarogiem i surówkami. Ponadto można nimi posypać gotowane ziemniaki. Dobrze komponują się z innymi rodzajami kiełków.
Wpływ na organizm
Kiełki koniczyny są bogate w substancje mineralne, antyoksydanty, chlorofil, witaminy, aminokwasy i białko. Ponadto są doskonałym źródłem izoflawonów, pomocnych w zapobieganiu miażdżycy i osteoporozie. Zawierają również substancje odpowiedzialną za hamowanie rozwoju komórek nowotworowych-genisteinę.
Domowa uprawa
Na początku nasiona należy moczyć przez 4-6 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie trzeba ułożyć je na talerzu pokrytym wilgotną gazą lub ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co 12 godzin powinno się spryskiwać je wodą. Po 4-5 dniach są gotowe do spożycia.
Sposób przechowywania
Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.
Nazwa w języku angielskim
Clover sprouts
Nazwa w języku francuskim
Germes de trefle
Nazwa w języku niemieckim
Rotkleesprossen
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Chwała, że mnie nic nie boli i nie muszę się tak nad sobą rozczulać - jedząc kaszki dla ...
Nikt chyba nie lubi przypalonych garnków :) Osobiście mogę polecić całkiem niezły preparat a ...
"Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim." ciekawe :)
Znalazłam na you tube filmik jak usunąć plamy z czerwonego wina i sprawdziłam ten produkt - ...
Ja swój olej zwykle oddaje do skupu http://www.euro-eko-polska.pl/ zbyt często wylewałam olej i ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.569