Kiełki koniczyny

Opis:
Definicja
Są to świeżo skiełkowane nasiona koniczyny.
Zastosowanie
Nadają się do jedzenia z kanapkami, sałatkami, twarogiem i surówkami. Ponadto można nimi posypać gotowane ziemniaki. Dobrze komponują się z innymi rodzajami kiełków.
Wpływ na organizm
Kiełki koniczyny są bogate w substancje mineralne, antyoksydanty, chlorofil, witaminy, aminokwasy i białko. Ponadto są doskonałym źródłem izoflawonów, pomocnych w zapobieganiu miażdżycy i osteoporozie. Zawierają również substancje odpowiedzialną za hamowanie rozwoju komórek nowotworowych-genisteinę.
Domowa uprawa
Na początku nasiona należy moczyć przez 4-6 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie trzeba ułożyć je na talerzu pokrytym wilgotną gazą lub ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co 12 godzin powinno się spryskiwać je wodą. Po 4-5 dniach są gotowe do spożycia.
Sposób przechowywania
Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.
Nazwa w języku angielskim
Clover sprouts
Nazwa w języku francuskim
Germes de trefle
Nazwa w języku niemieckim
Rotkleesprossen
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Nutrition is a illustrious possess of having a in the pink lifestyle. You may scarcity to be more ...
wh0cd653757 prednisone lisinopril clindamycin baclofen finasteride without prescription
wh0cd783998 erythromycin benicar hct price allopurinol buy
wh0cd381951 aripiprazole abilify tetracycline buy online buy celexa strattera online vardenafil
wh0cd566556 robaxin pills Celebrex Tabs
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.232