Definicja
Jest to roślina należąca do rodziny wiechlinowatych, do traw. Występuje w tropikalnych regionach Azji i wymaga dobrze nasłonecznionych i nawodnionych terenów. Może osiągać do 60m wysokości. Łodygi podziemne - kłącza - ułatwiają im rozmnażanie i rozprzestrzenianie. Mają również zdolność rozgałęziania się źdźbeł. Kwitną bardzo rzadko, co 60-100 lat. Pędy bambusa charakteryzują się kremową barwą i łykowatą strukturą. Początkowo są miękkie w środku, później stają się twardsze i bardziej włókniste.
Sposób przygotowania
Pędy bambusa sprzedawane są najczęściej w zalewach. Do jedzenia nadają się tylko młode pędy, które po ugotowaniu są miękkie i lekko słodkawe. Dostępne są w postaci pokrojonych paseczków, słupków lub sprzedawane w całości (dotyczy bardzo młodych pędów) w puszkach lub słoikach. Są produktem gotowym. Nie wymagają wcześniejszej obróbki. Pędy bambusa są nieodzownym składnikiem kuchni orientalnej. Coraz częściej dodaje się je do sałatek, zup i sosów.
Sposób przechowywania
Bambusy w puszkach lub słoikach przechowywuje się w temperaturze pokojowej. Otwarte opakowania należy trzymać w lodówce.
Wpływ na organizm
Bambus posiada właściwości obniżające ciśnienie oraz zwalczające wszelkiego rodzaju przeziębienia. Młode pędy, cienko pokrojone i uduszone, mogą pobudzać ruch jelit i wspomagać wydalanie z organizmu nadmiernej ilości tłuszczu.
Nazwa w języku angielskim
Nazwa w języku francuskim
Nazwa w języku niemieckim