Opis:
Definicja
Jest to naturalna substancja dodatkowa. Na skalę przemysłową żelatyna jest otrzymywana z kości, skór różnych gatunków zwierząt. Pełni ona funkcję środka zagęszczającego i żelującego. Jest wykorzystywana przy produkcji różnych produktów spożywczych takich jak: galaretki, jogurty i żelki.
Ciekawostki
Żelatyna jest stosowana również jako lek przeciwdziałający m.in. niskiemu ciśnieniu krwi.

Żelatyna E441 wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1403
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
335
kcal
Woda
13
g
Popiół
1.3
g
Białko ogółem
85.6
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
1158
mg
Leucyna
2454
mg
Lizyna
3460
mg
Metionina
606
mg
Cystyna
0
mg
Fenyloalanina
1737
mg
Tyrozyna
303
mg
Treonina
1475
mg
Tryptofan
0
mg
Walina
2081
mg
Arginina
6617
mg
Histydyna
662
mg
Alanina
8008
mg
Kwas asparginowy
5266
mg
Kwas glutaminowy
8753
mg
Glicyna
19051
mg
Prolina
12296
mg
Sód
196
mg
Potas
16
mg
Wapń
55
mg
Fosfor
39
mg
Magnez
22
mg
Żelazo
1.1
mg
Cynk
0.1
mg
Miedź
2.2
mg
Mangan
0.1
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0
mg
witamina B1 (tiamina)
0
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.2
mg
Niacyna
0.1
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0
mg
foliany (kwas foliowy)
30
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.01
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.04
g
Kwas stearynowy
0.03
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.1
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.05
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.1
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0
g

Przepisy z produktem:

Mus z łososia wędzonego z kawiorem, sezamem i mikro ziołami.
Velouté: Pokrojoną w kostkę szalotkę smażymy na maśle. Dodajemy mąkę, mieszamy. Podlewamy ...
Sernik z brzoskwiniami
Herbatniki drobno kruszymy i mieszamy z miękkim masłem.Powstałą masą wykładamy dno ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.264
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});