E635 Rybonukleotydy disodowe

Opis:
Definicja
Są to naturalne substancje pełniące funkcję wzmacniacza smaku i zapachu. Mają znacznie silniejsze działanie niż glutaminian sodu. Dodaje się je do chipsów smakowych, ciast owocowych w proszku, potraw i konserw mięsnych oraz grzybowych, warzyw w puszkach, koncentratów spożywczych, zup typu instant. Maksymalna ich ilość, jaką człowiek może bezpiecznie spożyć w ciągu doby, nie została określona. Nie powinny być jednak dodawane do żywności przeznaczonej dla dzieci poniżej 12 tygodnia życia.
Ciekawostki
Rybonukleotydy disodowe zaliczane są do substancji nieszkodliwych. Nadmierne spożywanie produktów, do których dodano te związki, może spowodować nadpobudliwość, opuchliznę warg, gardła lub języka.
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Wsadź sobie w doopę taką tabelkę.
Fajnym wyjściem jest jeszcze papier od electroluxa, jest bardzo wytrzymały i często ...
super w gory. polecam
mini desery ~ Gość
Jami, jami, wygląda obłędnie i pewno jest mega smaczny. Ciężko byłoby mi to powtórzyć, tak ...
dla cukrzykow najlepsza jest szara reneta.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.202