E635 Rybonukleotydy disodowe

Opis:
Definicja
Są to naturalne substancje pełniące funkcję wzmacniacza smaku i zapachu. Mają znacznie silniejsze działanie niż glutaminian sodu. Dodaje się je do chipsów smakowych, ciast owocowych w proszku, potraw i konserw mięsnych oraz grzybowych, warzyw w puszkach, koncentratów spożywczych, zup typu instant. Maksymalna ich ilość, jaką człowiek może bezpiecznie spożyć w ciągu doby, nie została określona. Nie powinny być jednak dodawane do żywności przeznaczonej dla dzieci poniżej 12 tygodnia życia.
Ciekawostki
Rybonukleotydy disodowe zaliczane są do substancji nieszkodliwych. Nadmierne spożywanie produktów, do których dodano te związki, może spowodować nadpobudliwość, opuchliznę warg, gardła lub języka.
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
W porę poznałem się na dobrym przepisie. Autor nie żałuje dodatków, doskonałe proporcje a ...
"Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim." Plagiat, ktoś przepisywał text ...
Co Pani za bzdury wypisuje o choresterolu.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.443