Kiełki nasion babki płesznik

Opis:
Nazwa w języku angielskim
Sprout psyllium
Nazwa w języku francuskim
Plantain des sables
Nazwa w języku niemieckim
Plantago ovata
Definicja
Są to świeżo wykiełkowane nasiona babki płesznik.
Wpływ na organizm
Kiełki mają korzystny wpływ na pracę jelit. Działają osłonowo na żołądek. Ich regularne jedzenie pokrywa zapotrzebowanie organizmu na śluzy roślinne. Ponadto zawierają aukubinę-substancję o działaniu przeciwzapalnym i są dobrym źródłem błonnika.
Domowa uprawa
Nasiona układamy na talerzu pokrytym wilgotną gazą lub ligniną i odstawiamy w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Podlewamy je 3-4 razy dziennie. Po 4-5 dniach są gotowe do jedzenia.
Zastosowanie
Ze względu na to, że wydzielają śluz nie nadają się do samodzielnego spożycia. Stanowią jednak idealny dodatek do innych kiełków. Można je stosować jako składnik sałatek i surówek.
Sposób przechowywania
Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Sernix ~ Gość
short term payday loans guaranteed loans for bad credit best short term loans short term fast cash ...
buy essay online buy an essay paper online essay https://buyessay.us.com - buy essays
payday loans for bad credit personal loans for bad credit bad credit personal loans nyc ...
buy essay buy college essays help for essay writing buy persuasive essay
custom essay writing services essay writing service essay writing services reviews essay writing ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.224