Kiełki nasion dyni

Opis:
Nazwa w języku angielskim
Pumpkin seed sprouts
Nazwa w języku francuskim
Germes de graines de citrouille
Nazwa w języku niemieckim
Kürbiskernöl Sprossen
Definicja
Są to świeżo wykiełkowane nasiona dyni. Charakteryzują się słodkim smakiem i sprężystą konsystencją.
Wpływ na organizm
W swoim składzie zawierają dużo magnezu, cynku, żelaza oraz witamin z grupy B i witaminy A. Ponadto kiełki wzmacniają i regulują pracę organizmu. Wspomagają funkcjonowanie układu oddechowego i regulują metabolizm cukru. Zawierają 45%-owy kwas linolowy, który zapobiega chorobom pęcherza. Poprawiają wydolność fizyczną i psychiczną organizmu.
Domowa uprawa
Na początku nasiona należy moczyć od 8 do 14 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie trzeba ułożyć je na talerzu pokrytym wilgotną gazą lub ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co 3-4 godziny całość powinno się spryskać wodą. Po dobie kiełki są gotowe do jedzenia.
Zastosowanie
Idealnie sprawdzają się jako składnik sałatek i kanapek. Poza tym można nimi posypać ziemniaki lub zmieszać z twarogiem.
Sposób przechowywania
Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.223
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});