Kiełki nasion słonecznika

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Definicja
Są to świeżo wykiełkowane nasiona słonecznika. Charakteryzują się biało-różową barwą. Osiągają kilka centymetrów wysokości. Mają lekko orzechowy smak.
Zastosowanie
Kiełki nasion słonecznika doskonale pasują do: sałatek, ryb, kanapek i mięs, a także jako dekoracja wielu potraw. Ponadto można je zmieszać z twarogiem.
Wpływ na organizm
Zawierają dużo substancji mineralnych, dzięki czemu wzmacniają kości i zęby. Zawarte w nich żelazo jest niezbędne w procesie krwiotwórczym. Przyspieszają przemianę materii. Ze względu na wysoką zawartość fosforanów oczyszczają, upiększają i odżywiają skórę.
Domowa uprawa
Na początku nasiona należy moczyć od 8 do14 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Przed kiełkowaniem trzeba usunąć przezroczyste błony pokrywające nasiona. Następnie ułożyć oczyszczone nasiona na talerzu pokrytym wilgotną gazą lub ligniną i całość odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co 6 godzin powinno się spryskać nasiona przegotowaną wodą. Po 2-3 dniach są gotowe do jedzenia.
Sposób przechowywania
Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.
Nazwa w języku angielskim
Sunflower sprouts
Nazwa w języku francuskim
Germes de tournesol
Nazwa w języku niemieckim
Sonnenblumenkernesprossen

Kiełki nasion słonecznika wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
2445
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
584
kcal
Woda
4.7
g
Popiół
3
g
Białko ogółem
20.8
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
20.8
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
20
g
Sacharoza
2.6
g
Błonnik pokarmowy
8.6
g
Izoleucyna
1139
mg
Leucyna
1659
mg
Lizyna
937
mg
Metionina
494
mg
Cystyna
451
mg
Fenyloalanina
1169
mg
Tyrozyna
666
mg
Treonina
928
mg
Tryptofan
348
mg
Walina
1315
mg
Arginina
2403
mg
Histydyna
632
mg
Alanina
1117
mg
Kwas asparginowy
2446
mg
Kwas glutaminowy
5579
mg
Glicyna
1461
mg
Prolina
1182
mg
Seryna
1075
mg
Sód
9
mg
Potas
645
mg
Wapń
78
mg
Fosfor
660
mg
Magnez
325
mg
Żelazo
5.2
mg
Cynk
5
mg
Miedź
1.9
mg
Mangan
1.9
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
3
μg
retinol
0
μg
beta karoten
30
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
33.2
mg
witamina B1 (tiamina)
1.5
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.4
mg
Niacyna
8.3
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
1.3
mg
foliany (kwas foliowy)
227
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
1.4
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.25
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
2.2
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
2
g
Kwas stearynowy
1.7
g
Kwas arachidowy
0.15
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
4.5
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
18.42
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.08
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
18.5
g
Kwas linolowy
23
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
23
g

Przepisy z produktem:

Szparagi w fartuszkach z łososia norweskiego
Szparagi obrać i odciąć zdrewniałe końcówki. Jajko ugotować na twardo, obrać i ostudzić. ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.239
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});