Orkisz kiełki

Opis:
Definicja
Są to świeżo wykiełkowane ziarna orkiszu. Gdy przegapimy moment zbioru kiełki pszenicy orkisz mogą okazać się za słodkie. Ponadto cechuje je nieco wyższa cena niż ziarna zwykłej pszenicy.
Zastosowanie
Można je dodawać do sałatek, kanapek, sosów, surówek, musli i wypieków. Ponadto nadają się też, aby posypać nimi potrawy tuż przed podaniem.
Wpływ na organizm
Wzmacniają układ nerwowy człowieka. Pobudzają krążenie krwi oraz wspomagają funkcjonowanie układu krwionośnego. Wpływają na kondycję psychiczną i fizyczną. Regenerują organizm osób palących poprawiając kondycje płuc.
Domowa uprawa
Na początku nasiona należy moczyć od 8 do 14 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie trzeba ułożyć je na talerzu pokrytym wilgotną gazą i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co 6-8 godzin powinno się je spryskiwać wodą. Po 3-5 dniach są gotowe do spożycia.
Sposób przechowywania
Najlepiej przechowywać je w suchym i chłodnym miejscu.
Nazwa w języku angielskim
Spelt sprouts
Nazwa w języku francuskim
Germes d\'épeautre
Nazwa w języku niemieckim
Dinkelsprossen
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.236
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});