Opis:
Definicja
Są to świeżo skiełkowane ziarna prosa. Ziarno nie poddane procesowi skaryfikacji (celowemu uszkodzeniu nasion, aby te mogły szybciej kiełkować) jest najlepsze do uprawy, ale powstałe z niego kiełki stracą na walorach smakowych.
Zastosowanie
Stosuje się je jako dodatek do kanapek, dipów, sałatek, zup i mięs. Nadają się również do past, sosów oraz gotowanych ziemniaków. Można nimi posypywać potrawy tuż przed podaniem.
Wpływ na organizm
Kiełki prosa wspomagają funkcjonowanie układu trawiennego. W swoim składzie zawiera krzemionkę, która korzystnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie. Ponadto jest lekkostrawna.
Domowa uprawa
Na początku ziarno należy moczyć przez 8-10 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie nasiona ułożyć na talerzu pokrytym wilgotną bawełnianą tkaniną, przykryć drugim kawałkiem tego samego materiału i odstawić w ciepłe, częściowo oświetlone miejsce. Co 12 godzin ziarna trzeba przepłukać wodą. Po 2-3 dniach są gotowe do jedzenia.
Sposób przechowywania
Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.
Nazwa w języku angielskim
Millet sprout
Nazwa w języku francuskim
Mil pousse
Nazwa w języku niemieckim
Hirsesprossen

Proso kiełki wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1583
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
378
kcal
Woda
8.7
g
Popiół
3.3
g
Białko ogółem
11
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
11
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
72.9
g
Błonnik pokarmowy
8.5
g
Izoleucyna
465
mg
Leucyna
1400
mg
Lizyna
212
mg
Metionina
221
mg
Cystyna
212
mg
Fenyloalanina
580
mg
Tyrozyna
340
mg
Treonina
353
mg
Tryptofan
119
mg
Walina
578
mg
Arginina
382
mg
Histydyna
236
mg
Alanina
986
mg
Kwas asparginowy
726
mg
Kwas glutaminowy
2396
mg
Glicyna
287
mg
Prolina
877
mg
Seryna
644
mg
Sód
5
mg
Potas
195
mg
Wapń
8
mg
Fosfor
285
mg
Magnez
114
mg
Żelazo
3
mg
Cynk
1.7
mg
Miedź
0.7
mg
Mangan
1.6
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.1
mg
witamina B1 (tiamina)
0.4
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.3
mg
Niacyna
4.7
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.4
mg
foliany (kwas foliowy)
85
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.7
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.8
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
2.1
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.228
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});