E578 Glukonian wapnia

Opis:
Definicja
Jest to naturalna substancja pełniąca funkcję regulatora kwasowości, sekwestrantu, stabilizatora smaku oraz środka wiążącego. Jest solą wapniową kwasu glukonowego, ma postać białego i krystalicznego proszku, dobrze rozpuszczalnego w wodzie. Glukonian wapnia dodawany jest do wyrobów cukierniczych i piekarniczych, budyniów w proszku, kremów oraz konserwowanych warzyw w puszkach. Maksymalna, dzienna dawka tego środka nie powinna przekraczać 50 mg na 1 kg masy ciała.
Ciekawostki
Glukonian wapnia zaliczany jest do związków nieszkodliwych. Jest powszechnie wykorzystywaną substancją w przemyśle farmaceutycznym, jest jednym ze składników leków przeciwuczuleniowych, przeciwzapalnych i przeciwobrzękowych.
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.219
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});