Soczewica kiełki

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Definicja
Są to świeżo kiełkujące nasiona soczewicy. Charakteryzują się łagodnym, swoistym smakiem.
Zastosowanie
Idealne do łagodnych sałatek i kanapek, a także twarogów, past, omletów i naleśników. Można nimi posypywać potrawy tuż przed podaniem.
Wpływ na organizm
W swoim składzie zawierają dużo magnezu, cynku, żelaza oraz witamin A, C i E. Ponadto mają działanie antynowotworowe oraz wspomagają funkcjonowanie układu krwionośnego. Pozytywnie wpływają na stan zębów i paznokci. Dostarczają cennego kwasu foliowego, szczególnie potrzebnego kobietom w ciąży, ponieważ wpływa na prawidłowy rozwój układu nerwowego dziecka.
Domowa uprawa
Na początku nasiona należy moczyć od 8 do 14 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie trzeba je umieścić na talerzu pokrytym wilgotną gazą lub ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co 6 godzin powinno się je spryskiwać wodą. Po 3-5 dniach są gotowe do spożycia.
Sposób przechowywania
Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.
Nazwa w języku angielskim
Lens sprouts
Nazwa w języku francuskim
Choux de lentilles
Nazwa w języku niemieckim
Linsensprossen

Soczewica kiełki wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
500
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
119
kcal
Woda
67.3
g
Popiół
1
g
Białko ogółem
9
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
9
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
22.1
g
Sacharoza
0.8
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0.1
g
Błonnik pokarmowy
3
g
Izoleucyna
404
mg
Leucyna
734
mg
Lizyna
937
mg
Metionina
83
mg
Cystyna
81
mg
Fenyloalanina
457
mg
Tyrozyna
292
mg
Treonina
430
mg
Tryptofan
139
mg
Walina
477
mg
Arginina
726
mg
Histydyna
243
mg
Alanina
408
mg
Kwas asparginowy
1110
mg
Kwas glutaminowy
1432
mg
Glicyna
371
mg
Prolina
427
mg
Seryna
549
mg
Sód
9
mg
Potas
292
mg
Wapń
29
mg
Fosfor
156
mg
Magnez
43
mg
Żelazo
2.9
mg
Cynk
1.52
mg
Miedź
0.36
mg
Mangan
0.51
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
5
μg
retinol
0
μg
beta karoten
30
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.4
mg
witamina B1 (tiamina)
0.23
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.13
mg
Niacyna
1.1
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.19
mg
foliany (kwas foliowy)
100
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
17
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.06
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.01
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.07
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.12
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.12
g
Kwas linolowy
0.2
g
Linolenowy
0.04
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.24
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Sernix ~ Gość
short term payday loans guaranteed loans for bad credit best short term loans short term fast cash ...
buy essay online buy an essay paper online essay https://buyessay.us.com - buy essays
payday loans for bad credit personal loans for bad credit bad credit personal loans nyc ...
buy essay buy college essays help for essay writing buy persuasive essay
custom essay writing services essay writing service essay writing services reviews essay writing ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.23