E585 Mleczan żelaza

Opis:
Definicja
Jest to syntetyczna substancja pełniąca funkcję stabilizatora, emulgatora oraz środka wzmacniającego kolor. Jest solą żelazawą kwasu mlekowego. Mleczan żelaza stosuje się przede wszystkim do wzmocnienia barwy oliwek, ponadto dodawany jest do suplementów diety o podwyższonej zawartości żelaza oraz żywności przeznaczonej dla niemowląt. Maksymalna, dzienna dawka tego środka nie powinna przekraczać 0,8 mg na 1 kg masy ciała.
Ciekawostki
Mleczan wapnia zaliczany jest do substancji nieszkodliwych.
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.22
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});