Opis:
Definicja
Są to świeżo kiełkujące nasiona soi. Charakteryzują się delikatnym smakiem i sprężystą konsystencją. Ich optymalna wysokość waha się w granicach 2-4cm.
Zastosowanie
Kiełki soi nie nadają się do spożycia na surowo. Można je dodawać do potraw z woka lub patelni, ale trzeba je najpierw lekko poddusić. Odpowiednio przyrządzone stosuje się jako składnik surówek i sałatek.
Wpływ na organizm
Są dobrym źródłem żelaza, witaminy C i B1 oraz przede wszystkim białka (około 40%). Kiełki soi wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego. Wzmagają apetyt i dodają energii. Pomagają obniżyć ciśnienie i poziom ,,złego\'\' cholesterolu( frakcji LDL) w surowicy krwi.
Domowa uprawa
Na początku nasiona należy moczyć przez 12 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie trzeba je ułożyć na talerzu pokrytym wilgotną gazą lub ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co 3 godziny powinno się je zraszać wodą. Po 4-5 dniach są gotowe do zjedzenia.
Sposób przechowywania
Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.
Nazwa w języku angielskim
Soy bean sprouts
Nazwa w języku francuskim
Germes de soja
Nazwa w języku niemieckim
Sojasprossen

Soja kiełki wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
590
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
141
kcal
Woda
69
g
Popiół
1.6
g
Białko ogółem
13.1
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
13.1
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
9.6
g
Sacharoza
0.4
g
Laktoza
0
g
Skrobia
1
g
Błonnik pokarmowy
2.6
g
Izoleucyna
637
mg
Leucyna
1078
mg
Lizyna
898
mg
Metionina
147
mg
Cystyna
65
mg
Fenyloalanina
523
mg
Tyrozyna
425
mg
Treonina
751
mg
Tryptofan
294
mg
Walina
719
mg
Arginina
621
mg
Histydyna
343
mg
Alanina
604
mg
Kwas asparginowy
1862
mg
Kwas glutaminowy
1829
mg
Glicyna
506
mg
Prolina
833
mg
Seryna
964
mg
Sód
14
mg
Potas
484
mg
Wapń
67
mg
Fosfor
164
mg
Magnez
72
mg
Żelazo
2.1
mg
Cynk
1.2
mg
Miedź
0.23
mg
Mangan
0.17
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
1
μg
retinol
0
μg
beta karoten
6
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.2
mg
witamina B1 (tiamina)
0.34
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.12
mg
Niacyna
1.1
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.18
mg
foliany (kwas foliowy)
172
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
15
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.6
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.2
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.8
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.8
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.8
g
Kwas linolowy
3.2
g
Linolenowy
0.6
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
3.8
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Sernix ~ Gość
short term payday loans guaranteed loans for bad credit best short term loans short term fast cash ...
buy essay online buy an essay paper online essay https://buyessay.us.com - buy essays
payday loans for bad credit personal loans for bad credit bad credit personal loans nyc ...
buy essay buy college essays help for essay writing buy persuasive essay
custom essay writing services essay writing service essay writing services reviews essay writing ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.233