E900 Dimetylopolisiloksan

Opis:
Definicja
Jest to syntetyczna substancja przeciwzbrylająca, przeciwpianotwórcza, często pełni także funkcję nośnika. Dimetylopolisiloksan dodaje się do galaretek, dżemów, kremów do smarowania pieczywa, aromatyzowanych napojów, soku ananasowego, zup i budyniów, olejów i tłuszczy do smażenia, wyrobów cukierniczych (oprócz czekolady), gumy do żucia, aromatów, kawy rozpuszczalnej, owoców i warzyw w puszkach i opakowaniach szklanych. Maksymalna, dzienna dawka tej substancji nie powinna przekraczać 1,5 mg na 1 kg masy ciała.
Ciekawostki
Dimetylopolisiloksan zaliczany jest do substancji nieszkodliwych. Nadmiar tego związku może wywołać nudności, biegunkę.
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.241
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});