Kiełki nasion sezamu

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Definicja
Są to świeżo kiełkujące nasiona sezamu. Charakteryzują się lekko gorzkim smakiem.
Zastosowanie
Mogą stanowić dodatek do sałatek, zup, twarożku czy też kanapek. Świetnie komponują się z innymi rodzajami kiełków. Można nimi posypać gotowane ziemniaki.
Wpływ na organizm
W swoim składzie zawierają tłuszcze i lecytynę, które korzystnie działają na system nerwowy. Ponadto kiełki poprawiają pamięć, wspomagają pracę wątroby i nerek oraz kondycję włosów. Są dobrym źródłem jednego z najbardziej odżywczych olejów-oleju sezamowego oraz wapnia i fosforu. Poprawiają również krzepliwość krwi i pomagają w walce ze stresem.
Domowa uprawa
Na początku nasiona należy moczyć przez 8-14 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie trzeba ułożyć je na talerzu pokrytym wilgotną gazą lub ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co jakiś czas powinno się spryskiwać je wodą. Po 1,5 dnia są gotowe do spożycia. Kiełki wstawione do lodówki nie przestają rosnąć, po 2 dobach robią się gorzkie.
Sposób przechowywania
Najlepiej przechowywać je w lodówce przez maksymalnie 1,5 dnia.
Nazwa w języku angielskim
Sesame Sprouts
Nazwa w języku francuskim
Sesamsprossen
Nazwa w języku niemieckim
Sesamsprossen

Kiełki nasion sezamu wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kcal]
573
kcal
Woda
4.69
g
Białko ogółem
17.73
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
17.73
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
23.45
g
Błonnik pokarmowy
11.8
g
Izoleucyna
763
mg
Leucyna
1358
mg
Lizyna
569
mg
Metionina
586
mg
Fenyloalanina
940
mg
Treonina
736
mg
Tryptofan
388
mg
Walina
990
mg
Sód
11
mg
Potas
468
mg
Wapń
975
mg
Fosfor
629
mg
Magnez
351
mg
Żelazo
14.55
mg
Cynk
7.75
mg
Miedź
4.1
mg
Mangan
2.46
mg
retinol
0
μg
beta karoten
5
μg
witamina B1 (tiamina)
0.8
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.25
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.8
mg
foliany (kwas foliowy)
97
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
6.96
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
18.8
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
21.8
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Jak można coś takiego wciskać ludziom?! Ohyda! Przy pierwszym kęsie wyczułam mannę, a ...
swietnie
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.215