E904 Szelak

Opis:
Definicja
Jest to substancja naturalna otrzymywana z żywicy wytwarzanej przez pluskwiaki żyjące w Indiach. Pełni funkcję środka powlekającego i nabłyszczającego. Najczęściej szelakiem powleka się słodycze, owoce, ziarna kawy, orzechy, pieczywo. Maksymalna jego ilość, jaką człowiek może bezpiecznie spożyć w ciągu doby, nie została określona.
Ciekawostki
Szelak zaliczany jest do substancji nieszkodliwych, może jednak wywoływać reakcję alergiczną i kontaktowe zapalenie skóry. Poza przemysłem spożywczym, substancja ta wykorzystywana jest także do produkcji kosmetyków kolorowych i leków.
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.223
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});