Soczewica brązowa kiełki

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Definicja
Są to świeżo kiełkujące nasiona soczewicy brązowej. Charakteryzują się łagodnym smakiem. Mają nieregularną wielkość nasion, która jest przyczyną nierównomiernego kiełkowania (mniejsze nasiona kiełkują szybciej).
Zastosowanie
Idealne do łagodnych sałatek i kanapek, a także twarogów, past, omletów i naleśników. Można nimi posypać gotowe dania. Dobrze komponuje się z innymi rodzajami kiełków.
Wpływ na organizm
W swoim składzie zawierają kwas foliowy, który odpowiada za kształtowanie systemu nerwowego przyszłego dziecka, dlatego też kiełki soczewicy powinny być spożywane przez kobiety w ciąży. Są również źródłem witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy. Ponadto mają korzystny wpływ na zęby i cerę.
Domowa uprawa
Na początku nasiona należy moczyć przez 8-14 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie trzeba je umieścić na talerzu pokrytym wilgotną gazą lub ligniną i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co 6 godzin powinno się je spryskiwać wodą. Po 3-5 dniach są gotowe do zjedzenia.
Sposób przechowywania
Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.
Nazwa w języku angielskim
Brown Lens sprouts
Nazwa w języku niemieckim
Braune linsensprossen

Soczewica brązowa kiełki wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kcal]
106
kcal
Woda
67.34
g
Białko ogółem
8.96
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
8.96
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
22.14
g
Izoleucyna
326
mg
Leucyna
628
mg
Lizyna
712
mg
Metionina
105
mg
Fenyloalanina
442
mg
Treonina
328
mg
Walina
399
mg
Sód
11
mg
Potas
322
mg
Wapń
25
mg
Fosfor
173
mg
Magnez
37
mg
Żelazo
3.21
mg
Cynk
1.51
mg
Miedź
0.352
mg
Mangan
0.506
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
witamina B1 (tiamina)
0.228
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.128
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.19
mg
foliany (kwas foliowy)
100
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
16.5
mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.057
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.104
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.219
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Sernix ~ Gość
short term payday loans guaranteed loans for bad credit best short term loans short term fast cash ...
buy essay online buy an essay paper online essay https://buyessay.us.com - buy essays
payday loans for bad credit personal loans for bad credit bad credit personal loans nyc ...
buy essay buy college essays help for essay writing buy persuasive essay
custom essay writing services essay writing service essay writing services reviews essay writing ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.23