E942 Podtlenek azotu

Opis:
Definicja
Jest to nieorganiczny związek chemiczny. Podtlenek azotu pełni funkcję nośną i ułatwia spienianie się produktów. Wypełnia się nim opakowania zawierające szybko utleniające się produkty (np. chipsy). Dodawany jest do produktów mlecznych (np. do bitej śmietany w sprayu), ponadto stosuje się go do wybielania mąki. Ilość podtlenku azotu, która mogłaby negatywnie wpływać na organizm, nie została określona.
Ciekawostki
Podtlenek azotu zaliczany jest do substancji nieszkodliwych. Poza przemysłem spożywczym wykorzystuje się go m.in. w anestezjologii jako gaz rozweselający.
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.218
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});