E951 Aspartam

Opis:
Definicja
Jest to syntetyczna substancja słodząca, ponadto wzmacnia smak i zapach. Aspartam produkowany jest z fenyloalaniny i kwasu asparaginowego. Jest około 200 razy słodszy od sacharozy, natomiast nie jest odporny na działanie wysokiej temperatury. Wchodzi w skład wielu dostępnych na rynku słodzików oraz produktów przeznaczonych dla diabetyków. Dodawany jest do bezalkoholowych napojów bez dodatku cukru, dietetycznych produktów mlecznych, soków owocowych o obniżonej kaloryczności, deserów, wyrobów cukierniczych, gumy do żucia, piwa bezalkoholowego, dżemów, marmolad, galaretek, wafli, pieczywa, śniadaniowych przetworów zbożowych, musztardy, sosów, słodko-kwaśnych konserw rybnych, skorupiaków. Maksymalna, dopuszczalna, dzienna dawka aspartamu nie powinna przekraczać 40 mg na 1 kg masy ciała.
Ciekawostki
Aspartam zaliczany jest do substancji nieszkodliwych. Nie należy nadużywać tego środka, gdyż nadmierne stosowanie może doprowadzić do białaczki, chorób układu nerwowego, raka płuc, raka piersi. Osoby chore na fenyloketonurię nie powinny w ogóle używać aspartamu.
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.322
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});