E952 Cyklaminiany

Opis:
Definicja
Jest to syntetyczna substancja słodząca. Jest solą sodową kwasu cyklaminowego, 30-razy słodszą od sacharozy, jest odporna na podgrzewanie. W dużych stężeniach może stawać się słona. Dostępna jest w postaci bezbarwnych i bezwonnych kryształków lub krystalicznego proszku. Dodatkowo pełni funkcję wzmacniacza smaku i zapachu. Cyklaminiany dodawane są do bezalkoholowych napojów bez dodatku cukru, dietetycznych produktów mlecznych, soków owocowych o obniżonej kaloryczności, deserów, wyrobów cukierniczych, gumy do żucia, dżemów, marmolad, galaretek, pieczywa, śniadaniowych przetworów zbożowych. Maksymalna, dopuszczalna, dzienna dawka cyklaminianów nie powinna przekraczać 11 mg na 1 kg masy ciała, ponadto nie powinny być podawane dzieciom.
Ciekawostki
Cyklaminiany, czyli kwas cyklaminowy i jego sole: sodowa i wapniowa, zaliczane są do substancji nieszkodliwych. Nie należy ich jednak nadużywać, gdyż nadmierne spożycie może doprowadzić do raka płuc lub zaburzeń płodności.
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.218
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});