E962 Sól aspartamu-acesulfamu

Opis:
Definicja
Jest to syntetyczna substancja słodząca. Powstaje z aspartamu i acesulfamu K, połączonych w stosunku 2:1 i następnie ogrzanych. Substancja ta słabo rozpuszcza się w wodzie. Dodawana jest do produktów o obniżonej zawartości kalorycznej lub pozbawionych cukru. Używa się jej do bezalkoholowych napojów na bazie wody, mleka czy soków owocowych. Jest składnikiem deserów, gumy do żucia, wyrobów kakaowych, kremów do smarowania pieczywa, galaretek, dżemów, marmolad, owoców w puszkach, słodko-kwaśnych marynat owocowych i warzywnych, piwa brązowego, sosów, musztard, wafli, pastylek odświeżających oddech, suplementów diety. Maksymalna ilość tej soli, jaką człowiek może bezpiecznie spożyć w ciągu doby, nie została określona.
Ciekawostki
Sól aspartamu-acesulfamu zaliczana jest do substancji nieszkodliwych.
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.223
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});