E967 Ksylitol

Opis:
Definicja
Jest to syntetyczna substancja słodząca. Otrzymywana jest z odpadów przemysłu drzewnego, dawniej produkowano ją z brzozy. Pełni także funkcję środka utrzymującego wilgoć. Ksylitol dodawany jest do deserów, sosów, musztard, dżemów, marmolady, wyrobów cukierniczych opartych na kakao, skrobi, owocach suszonych. Stosuje się go do kremów do smarowania pieczywa, gum do żucia, suplementów diety, pieczywa cukierniczego, likierów, mrożonych ryb i owoców morza. Maksymalna, bezpieczna, dzienna dawka Ksylitolu nie powinna przekraczać 50g na osobę. Jednorazowa jego ilość nie może być większa niż 20g.
Ciekawostki
Ksylitol zaliczany jest do substancji nieszkodliwych. Nadmiar środka może jednak wywołać wzdęcia i biegunkę.
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.215
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});