E1105 Lizozym

Opis:
Definicja
Jest to naturalny lub genetycznie otrzymywany konserwant uzyskiwany głównie z białka jajek kurzych. Lizozym jest składnikiem łez, krwi, śliny oraz ludzkiego mleka. Charakteryzuje się właściwościami bakteriobójczymi. Dodawany jest do dojrzewających serów i ich sero-podobnych odpowiedników, gronowych i fermentowanych napojów winiarskich oraz żywności przeznaczonej dla niemowląt. Nie określono maksymalnej, bezpiecznej dawki lizozymu, którą człowiek może spożyć w ciągu doby.
Ciekawostki
Lizozym został odkryty w drugiej dekadzie XX wieku przez Alexandra Fleminga. Substancja ta zaliczana jest do związków nieszkodliwych. Może jednak wywołać reakcje alergiczne. Lizozym wykorzystywany jest do produkcji preparatów farmaceutycznych.
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.219
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});