E1200 Polidekstroza

Opis:
Definicja
Jest to syntetyczna substancja. Pełni funkcję regulatora, stabilizatora, zagęstnika i środka utrzymującego wilgotność. Chroni produkty spożywcze przed uszkodzeniami, które mogą powstać podczas zamrażania. Polidekstrozę otrzymuje się poprzez ogrzewanie glukozy przy obecności surbitu i kwasu cytrynowego. Dostępna jest w postaci białego proszku o neutralnym smaku i zapachu. Dodawana jest do produktów niskokalorycznych, jogurtów, napojów bezalkoholowych i mlecznych, serków, budyniów w proszku, lodów i wyrobów cukierniczych. Maksymalna, dzienna, bezpieczna dawka nie powinna przekraczać 90 gramów na osobę. Jednorazowa ilość polidekstrozy nie może być większa niż 50 gramów.
Ciekawostki
Polidekstroza zaliczana jest do substancji nieszkodliwych. Jej nadmierna ilość może mieć działanie przeczyszczające.
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.239
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});