Jest to syntetyczna substancja. Pełni funkcję stabilizatora, nośnika oraz środka klarującego. Dodawany jest do wina, piwa, substancji słodzących, żywności przeznaczonej dla diabetyków oraz suplementów diety. Nie określono maksymalnej, dziennej dawki poliwinylopolipirolidonu, którą człowiek może spożyć.
Ciekawostki
Poliwinylopolipirolidon zaliczany jest do substancji nieszkodliwych. Nadmierna jego ilość może przyczynić się do uszkodzenia płuc, nerek lub alergicznego zapalenia skóry.
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie
Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary
Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.