Drożdże piekarskie

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Drożdże piekarskie zostały wyizolowane ze skórek czerwonych winogron. Na rynku występują one w formie suszonej lub liofilizowanej. W wyniku połączenia ich z wodą ulegają aktywacji i mogą być wykorzystywane do produkcji ciasta. W wyniku przetwarzania cukrów na dwutlenek węgla i niewielkiej ilości alkoholu ciasto pęcznieje i zwiększa swoje rozmiary nawet kilkakrotnie. Mogą one być także spożywane w stanie surowym.
Nazwa regionalna lub potoczna
Drożdże piekarnicze
Nazwa łacińska
Sacharomyces cerevisiae
Systematyka - Rząd
drożdżakowców
Systematyka - Rodzina
drożdżakowatych
Ciekawostki
Drożdżowe pastylki polecane są w leczeniu wielu dolegliwości. Łagodzą one stany migrenowe, są pomocne w leczeniu chorób układu krążenia, stymulują działanie układu odpornościowego. Drożdże są polecane osobom nadpobudliwym, nerwowym, pomagają również w leczeniu bezsenności. Poprawiają koncentrację, więc mogą być stosowane np. podczas intensywnej nauki.
Nazwa w języku angielskim
Baker\'s yeast
Nazwa w języku niemieckim
Backhefe
Nazwa w języku francuskim
Levure de boulanger

Drożdże piekarskie wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1235
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
295
kcal
Woda
7.6
g
Popiół
7
g
Białko ogółem
11.3
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
38.2
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Błonnik pokarmowy
21
g
Izoleucyna
2177
mg
Leucyna
3057
mg
Lizyna
3158
mg
Metionina
759
mg
Cystyna
511
mg
Fenyloalanina
511
mg
Tyrozyna
1579
mg
Treonina
1989
mg
Tryptofan
484
mg
Walina
2345
mg
Arginina
2116
mg
Histydyna
994
mg
Alanina
2533
mg
Kwas asparginowy
3905
mg
Kwas glutaminowy
5651
mg
Glicyna
1861
mg
Prolina
1633
mg
Seryna
1888
mg
Sód
50
mg
Potas
2000
mg
Wapń
64
mg
Fosfor
1290
mg
Magnez
98
mg
Żelazo
16.6
mg
Cynk
6.4
mg
Miedź
6.4
mg
Mangan
0.5
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
1
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0
mg
witamina B1 (tiamina)
2.4
mg
witamina B2 (ryboflawina)
5.5
mg
Niacyna
39.8
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
1.5
mg
foliany (kwas foliowy)
2.34
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0.3
mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.6
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
2.6
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0
g

Przepisy z produktem:

Pizza ze szpinakiem
Do miski przesiewamy mąki i dodajemy sól.Do szklanki wkładamy zakwas.Podgrzewamy mleko i ...
Chleb razowy ze słonecznikiem
Drożdże kruszymy do miseczki, posypujemy cukrem i rozcieramy. Wlewamy pół szklanki ciepłej ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.241
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});