Opis:
Nazwa łacińska
Corylus colurna
Nazwa w języku angielskim
Turkish nuts
Nazwa w języku francuskim
Noisette
Nazwa w języku niemieckim
Türkische Haselnuss
Gatunek, rodzina
Należy do rodziny leszczynowate.
Występowanie
Krzewy leszczyny tureckiej zostały sprowadzone do Polski z Europu południowej.
Smak
Orzechy laskowe charakteryzują się delikatnym, słodkim smakiem.
Kolor
Kolor łupiny jest brązowy. Same nasiona mają kolor jasno-kremowy.
Kształt
Orzechy tureckie mają kształt kulisty.
Rozmiar
Średnica orzechów to około 1cm. Są mniejsze od większości orzechów laskowych.
Sposób przechowywania
Orzechy można przechowywać długo, jeżeli są w skorupie. Należy je umieścić w suchym i zaciemnionym miejscu.
Sposób przygotowania
Świeżo zebrane orzechy należy wysuszyć. Skorupa tej odmiany orzechów jest bardzo gruba (ok. 3mm) dlatego ciężko je rozłupać.
Zastosowanie
Orzechy można jeść na surowo, solone, suszone lub kandyzowane jako przekąska. Ponadto, ze względu na wysokie walory smakowe, można je dodawać do sałatek: owocowych, zielonych sałat oraz warzywnych, dań mięsnych, takich jak: cielęcina oraz jagnięcina. W postaci zmielonej stanowią dodatek do ciast, deserów oraz lodów.
Ciekawostki
Z orzechów tureckich wytłaczany jest olej, które ma szerokie zastosowanie w kulinariach oraz kosmetyce.

Orzech turecki wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
2678
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
640
kcal
Woda
5.3
g
Popiół
2.4
g
Białko ogółem
14.4
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
14.4
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
14.9
g
Sacharoza
3.7
g
Laktoza
0
g
Skrobia
2
g
Błonnik pokarmowy
8.9
g
Izoleucyna
852
mg
Leucyna
847
mg
Lizyna
402
mg
Metionina
109
mg
Cystyna
59
mg
Fenyloalanina
485
mg
Tyrozyna
511
mg
Treonina
363
mg
Tryptofan
152
mg
Walina
873
mg
Arginina
2041
mg
Histydyna
246
mg
Alanina
426
mg
Kwas asparginowy
982
mg
Kwas glutaminowy
2784
mg
Glicyna
1188
mg
Prolina
764
mg
Seryna
1316
mg
Sód
2
mg
Potas
616
mg
Wapń
186
mg
Fosfor
333
mg
Magnez
4.2
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
5
μg
retinol
0
μg
beta karoten
30
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
38.71
mg
witamina B1 (tiamina)
0.3
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.08
mg
Niacyna
1
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.55
mg
witamina C
3
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.18
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
3.13
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
1.08
g
Kwas arachidowy
0.12
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
4.51
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
48.56
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.06
g
Kwas erukowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
48.8
g
Kwas linolowy
6.44
g
Linolenowy
0.12
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
6.56
g

Przepisy z produktem:

Lody orzechowe
Na rozgrzanej patelni prażymy orzechy laskowe, by się zarumieniły.Z uprażonych orzechów ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.304
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});