Opis:
Zastosowanie
Jasny sos nadaje się przede wszystkim do przyprawiania gotowych potraw. Ciemny przeznaczony jest do gotowania i marynowania. Bardzo dobrze nadaje się do dań z mięsa i ryb, a także do zup.
Elementy kulinarne
Głównym składnikiem sosu sojowego jest ziarno soi, które jest mielone i gotowane z prażonym ryżem albo pokruszoną pszenicą. Następnie miesza się je z kōji (grzybem Aspergillus) i podobnymi mikroorganizmami. Po dwuletniej fermentacji otrzymuje się ciemną, przezroczystą, aromatyczną ciecz, którą poddaje się filtracji.
Pochodzenie
Pchodzi z Azji.
Smak
W kuchni chińskiej jest gęsty i słony, w indonezyjskiej rzadki i słodki, a w japońskiej bardzo rzadki i słony.
Kolor
Sos sojowy charakteryzuje się różnymi odcieniami brunatnego.
Nazwa w języku angielskim
Soy sauce
Nazwa w języku francuskim
Sauce de soja
Nazwa w języku niemieckim
Sojasauce

Sos sojowy wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
222
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
53
kcal
Woda
71.1
g
Popiół
15.1
g
Białko ogółem
10.5
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
10.5
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
5.6
g
Izoleucyna
487
mg
Leucyna
735
mg
Lizyna
731
mg
Metionina
167
mg
Cystyna
107
mg
Fenyloalanina
534
mg
Tyrozyna
342
mg
Treonina
407
mg
Tryptofan
181
mg
Walina
524
mg
Arginina
405
mg
Histydyna
215
mg
Alanina
536
mg
Kwas asparginowy
882
mg
Kwas glutaminowy
2411
mg
Glicyna
435
mg
Prolina
806
mg
Seryna
483
mg
Sód
5586
mg
Potas
180
mg
Wapń
17
mg
Fosfor
110
mg
Magnez
34
mg
Żelazo
2
mg
Cynk
0.4
mg
Miedź
0.1
mg
Mangan
0.4
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0
mg
witamina B1 (tiamina)
0.1
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.2
mg
Niacyna
3.4
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.2
mg
foliany (kwas foliowy)
16
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.008
g
Kwas stearynowy
0.003
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.017
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas linolowy
0.032
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g

Przepisy z produktem:

Grillowana pierś z kury z makaronem ryżowym w sojowej oprawie z warzywami
Piersi z kury myjemy, suszymy, a następnie doprawiamy solą i pieprzem smarując delikatnie ...
Chrupiące warzywa z zielonym chilli
Przyrządzamy panierkę: mieszamy mąkę, jajko,sól, pieprz, ocet.Kawałki warzyw mieszamy w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.248
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});