Opis:
Zastosowanie
Warzywa wchodzące w skład włoszczyzny stanowią znakomity dodatek do zup, sosów i przecierów.
Gatunek, rodzina
W skład włoszczyzny wchodzą warzywa korzeniowe takie jak: marchew, pietruszka, seler i por, a także kapusta włoska
Występowanie
Włoszczyzna jest uniwersalnym zbiorem warzyw występujących w całej Polsce.
Sezony występowania
Dostępna jest przez okres całego roku.
Rozmiar
Rozmiary warzyw wchodzących w skład włoszczyzny mogą być różne, zależnie od rodzaju warzywa.
Ocena świeżości
Świeża włoszczyzna powinna zawierać szczegółowo wysortowane jarzyny. Warzywa powinny być jędrne, o gładkiej skórce.
Sposób przygotowania
Mrożoną włoszczyznę wrzucamy na osoloną gotującą się wodę. Włoszczyznę świeżą przed wykorzystaniem do przyrządzenia potrawy należy umyć i obrać.
Sposób przechowywania
Może być świeża, suszona lub mrożona.
Nazwa w języku francuskim
Mirepoix
Nazwa w języku niemieckim
Suppengrün

Włoszczyzna wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
105
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
25
kcal
Woda
89.7
g
Popiół
0.7
g
Białko ogółem
1.4
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
1.4
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
7.9
g
Sacharoza
2.3
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0.4
g
Błonnik pokarmowy
3.8
g
Izoleucyna
58
mg
Leucyna
94
mg
Lizyna
64
mg
Metionina
25
mg
Cystyna
16
mg
Fenyloalanina
60
mg
Tyrozyna
38
mg
Treonina
57
mg
Tryptofan
15
mg
Walina
81
mg
Arginina
78
mg
Histydyna
27
mg
Alanina
86
mg
Kwas asparginowy
208
mg
Kwas glutaminowy
318
mg
Glicyna
57
mg
Prolina
57
mg
Seryna
58
mg
Sód
58
mg
Potas
216
mg
Wapń
32
mg
Fosfor
46
mg
Magnez
16
mg
Żelazo
0.6
mg
Cynk
0.4
mg
Miedź
0.08
mg
Mangan
0.23
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
680
μg
retinol
0
μg
beta karoten
4081
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.77
mg
witamina B1 (tiamina)
0.06
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.06
mg
Niacyna
0.78
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.17
mg
foliany (kwas foliowy)
54
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
10.3
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.04
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.04
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.01
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.02
g
Kwas linolowy
0.08
g
Linolenowy
0.05
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.13
g

Przepisy z produktem:

Zupa z belony i warzyw
Belonę filetujemy.Z głowy, kręgosłupa i części włoszczyzny gotujemy wywar rybny.Dodając do ...
Duszone udko królicze z torcikiem z buraka i brukselki na sosie cebulowo kminkowym
Udko królika marynujemy w czosnku, świeżym tymianku, zielu angielskim, liściu laurowym, ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.259
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});