Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Proszek do pieczenia stosujemy do biszkoptów, ciastek, ciast, bab oraz ciast kruchych. Dzięki zawartemu w nim dwutlenkowi węgla, ciasta są puszyste i lekkie. Należy jednak pamiętać, że zbyt duża ilość proszku do pieczenia dodana do potrawy może zdominować smak wypieku.
Pochodzenie
Został stworzony przez niemieckiego aptekarza - Oetkera.
Smak
Charakteryzuje go piekący smak.
Zapach
Zapach jest lekko duszący.
Kolor
Jego kolor jest śnieżnobiały.
Ciekawostki
Jest doskonałym środkiem czyszczącym wanny, zlewy oraz fugi. Nadaje się także do czyszczenia osadu z kawy i herbaty. Możemy go również używać do prania białych ubrań i bielizny.
Nazwa w języku angielskim
Baking powder
Nazwa w języku francuskim
Levure chimique
Nazwa w języku niemieckim
Backpulver

Proszek do pieczenia wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
406
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
97
kcal
Woda
6.2
g
Popiół
46.4
g
Białko ogółem
0.1
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.1
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
46.9
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
2.2
g
Sód
90
mg
Potas
10101
mg
Wapń
4331
mg
Fosfor
6868
mg
Magnez
29
mg
Żelazo
8.2
mg
Cynk
0.7
mg
Miedź
0
mg
Mangan
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0
mg
witamina B1 (tiamina)
0
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0
mg
Niacyna
0
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0
mg
foliany (kwas foliowy)
0
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0.009
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.002
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.046
g
Kwas stearynowy
0.009
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.003
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.003
g
Kwas linolowy
0.09
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g

Przepisy z produktem:

Ciacho jabłko karmel orzech
Biszkopt jabłkowy: Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Pokroić jabłka w półksiężyce. Ubić ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.664
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});