Opis:
Definicja
Skórka cytrynowa to suszona skórka z cytryny. Może być tarta lub drobno krojona. Zawiera olejki aromatyczne, które nadają jej charakterystyczny, cytrynowy zapach.
Zastosowanie
Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, ciast, ciasteczek, pączków, lodów, deserów i napojów. Można nią również przystrajać wiele potraw. Często wykorzystywana jest do poprawiania smaku aromatyzowanym herbatom.
Smak
Skórka cytrynowa ma gorzki smak.
Kolor
Może być żółta lub jasnożółta.
Zapach
Charakteryzuje się intensywnym, cytrynowym zapachem.
Sposób przechowywania
Należy przechowywać ją w suchym i ciemnym miejscu, w zamkniętym pojemniku by nie straciła swego aromatu.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Skórka z cytryny powinna mieć żółty kolor, bez żadnych nalotów oraz intensywny, charakterystyczny dla świeżego owocu aromat.
Ciekawostki
Skórka cytrynowa jest dobrym środkiem na mole. Umieszczona w szafie chroni ubrania przed zniszczeniem.
Nazwa w języku angielskim
Lemon peel
Nazwa w języku francuskim
Zeste de citron
Nazwa w języku niemieckim
Zitronenschale

Skórka z cytryny wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
187
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
47
kcal
Woda
81.6
g
Popiół
0.6
g
Białko ogółem
1.5
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
1.5
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
16
g
Błonnik pokarmowy
10.6
g
Sód
6
mg
Potas
160
mg
Wapń
134
mg
Fosfor
12
mg
Magnez
15
mg
Żelazo
0.8
mg
Cynk
0.25
mg
Miedź
0.092
mg
retinol
0
μg
beta karoten
7
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.25
mg
witamina B1 (tiamina)
0.06
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.08
mg
Niacyna
0.4
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.17
mg
foliany (kwas foliowy)
13
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
129
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.001
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.035
g
Kwas stearynowy
0.002
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.04
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.01
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.011
g
Kwas linolowy
0.063
g
Linolenowy
0.026
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.1
g

Przepisy z produktem:

Zupa tajska
Do 5 litrowego garnka wkładamy dwa umyte podudzia z kury, zalewamy 3 litrami wody, dodajemy sól ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.464
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});