Oset zwisły

Opis:
Definicja
Oset jest rośliną należącą do rodziny astrowate. Rośnie dziko w prawie całej Europie. Jego kwiaty są koloru jasnofioletowego i tworzą duże, kuliste i zwisłe koszyczki. Kwitnie od czerwca do września. Wykorzystuje się głównie jego liście, łodygi lub dna koszyczków kwiatowych. Przed zjedzeniem łodyg należy pozbawić je kolców i ugotować. Można dodawać je do zup, dań mięsnych oraz rybnych.
Nazwa łacińska
Carduus nutans L.
Nazwa w języku angielskim
Musk thistle
Nazwa w języku francuskim
Chardon penché
Nazwa w języku niemieckim
Nickende Distel
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.229
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});