Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)

Madera

Opis:
Nazwa opcjonalna
Madeira
Opis ogólny
Madera to wino likierowe (wzmocnione) pochodzące z portugalskiej wyspy o tej samej nazwie. Należy do win białych, choć jego barwa jest dość ciemna. Występuje we wszystkich rodzajach smakowych, od wytrawnego po słodki. Występują również wersje przyprawiane, stosowane głównie w kuchni. Madera charakteryzuje się specyficznym smakiem i aromatem uzyskanym podczas częściowej obróbki termicznej podczas dojrzewania (wino jest podgrzewane w beczkach lub kadziach do temperatury około 45 stopni Celsjusza na okres pięciu miesięcy). Jak każde wino likierowe, madera jest trunkiem o dużej żywotności. Wyróżniamy cztery typy madery, a ich nazwy pochodzą od szczepów winogron z których jest wytwarzana. I tak mamy: Sercial (wytrawna), Verldelho (półwytrawna), Boal (półsłodka) oraz Malmsey (słodka). Poziom zawartości cukru zależy od momentu w którym został dodany destylat winny (im wcześniej, tym wino słodsze).
Pochodzenie / historia
Madera powstała w dość unikatowy sposób. Jej początki wiążą się z kolonizacją nowo odkrytych lądów w XVII wieku. Wino wzmocnione uprzednio destylatem winnym, zabierane na statki przemierzało cały Atlantyk. Szybko spostrzeżono że wysokie temperatury panujące podczas przemierzania oceanu pozytywnie wpływają na charakter i jakość wina. Niebawem zaczęto organizować rejsy specjalnie po to, by otrzymać tak wielkie wino. Dopiero po dwóch stuleciach wymyślono proces, który po dziś dzień jest stosowany przy produkcji Madery. Mowa tu oczywiście o tzw. maderyzacji, czyli wspomnianym już wcześniej podgrzewaniu wina da długi okres do temperatury około 45 stopni Celsjusza.
Komentarz
Maderę pijemy schłodzoną do 8 - 12 stopni Celsjusza (generalnie im słodsze, tym zimniejsze). Wina wzmacniane polecane są głównie jako aperitif (te wytrawne) oraz digestif (te słodkie) lub jako dodatek do deserów.

Przepisy z produktem:

Befsztyki baranie z wątróbką gęsią i truflami
Kroimy bułki pszenne na kromki grubości 1cm i wyjmujemy delikatnie cały środek.Zrumieniamy ...
Befsztyki z sosem maderowym
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry. Następnie dusimy je na rozgrzanym maśle, dodajemy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.165
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});