Opis:
Zastosowanie
Kakao w proszku znalazło zastosowanie przy produkcji różnych wyrobów cukierniczych. Niweluje mdły smak. Stanowi istotny składnik tortów, ciast, czekoladowych ciasteczek, musów, czekolad oraz napojów podawanych zarówno na zimno, jak i gorąco. Często wzbogacane jest w cukier, dzięki temu nie ma intensywnego, gorzkawego smaku.
Elementy kulinarne
Powstaje ze sproszkowanych nasion kakaowca.
Pochodzenie
Pochodzi z Ameryki Środkowej.
Smak
Charakteryzuje go gorzki smak.
Zapach
Zmielone ziarna kakowca wydzielają charakterystyczny, przyjemny zapach.
Kolor
Jest ciemnobrązowego koloru.
Korzystny wpływ na organizm człowieka
Jest dobrym źródłem magnezu i chromu. Obniża ciśnienie tętnicze. Teobromina, którą zawiera kakao, działa regenerująco na organizm człowieka. Pozytywnie wpływa również na pracę mózgu.
Uboczne skutki działania
Stosowane w nadmiernych ilościach może być przyczyną zaparć.
Nazwa w języku angielskim
Cocoa powder
Nazwa w języku francuskim
Poudre de cacao
Nazwa w języku niemieckim
Kakaopulver

Kakao w proszku wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
955
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
228
kcal
Woda
3
g
Popiół
5.8
g
Białko ogółem
19.6
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
19.6
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
79.1
g
Błonnik pokarmowy
33.2
g
Izoleucyna
760
mg
Leucyna
1189
mg
Lizyna
983
mg
Metionina
202
mg
Cystyna
239
mg
Fenyloalanina
941
mg
Tyrozyna
735
mg
Treonina
776
mg
Tryptofan
293
mg
Walina
1177
mg
Arginina
1111
mg
Histydyna
339
mg
Alanina
904
mg
Kwas asparginowy
1953
mg
Kwas glutaminowy
2948
mg
Glicyna
879
mg
Prolina
838
mg
Seryna
846
mg
Sód
21
mg
Potas
1524
mg
Wapń
128
mg
Fosfor
734
mg
Magnez
499
mg
Żelazo
13.9
mg
Cynk
6.8
mg
Miedź
3.8
mg
Mangan
3.8
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.1
mg
witamina B1 (tiamina)
0.1
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.2
mg
Niacyna
2.2
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.1
mg
foliany (kwas foliowy)
32
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.02
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
3.69
g
Kwas stearynowy
4.25
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
8.1
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
4.57
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
4.6
g
Kwas linolowy
0.44
g
Linolenowy
0
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.4
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.878
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});