Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)

Porto

Opis:
Nazwa opcjonalna
Port, Oporto, Portwein
Opis ogólny
Porto jest winem likierowym pochodzącym z Portugalii. Produkowane jest w obszarze górnego biegu rzeki Douro a swoją nazwę zawdzięcza miastu Porto, skąd było i jest transportowane drogą morską na cały świat. Jak w każdym przypadku win wzmocnionych, podczas fermentacji moszczu dodaje się alkohol w celu jej zatrzymania. W tym przypadku dodawany jest destylat winny o mocy około 70%. Wino porto, w zależności od jego rodzaju dojrzewa w beczkach i w butelkach. Wyróżniamy następujące porto: Ruby - czerwone, słodkie. Dojrzewa w beczce dwa - trzy lata. Tawny - czerwone, bardzo wysokiej jakości. Dojrzewa minimum 6 lat w beczce. Jest kupażem kilku roczników. Vintage - czerwone, wytworzone z jednego rocznika, tylko przy wyjątkowo dobrych zbiorach. Butelkowane bez filtracji, po dwuletnim starzeniu w beczce. Może dojrzewać w butelce nawet dwadzieścia lat i więcej. LBV (Late Bottled Vintage) - dojrzewa w beczce od czterech do sześciu lat. Butelkowane po wcześniejszym filtrowaniu, przez co nie wymaga później dekantacji. White Port - ta biała, słodka odmiana porto często pozostaje w cieniu czerwonego. Czasami zupełnie nie słusznie. O wiele bardziej popularne są wytrawne i półwytrawne białe porto.
Pochodzenie / historia
Jak już piszemy wcześniej, Porto pochodzi z Portugalii. Na jego wielką popularność duży wpływ miał konflikt angielsko-francuski w XIV wieku, przez który znacznie zmniejszono, a momentami nawet całkowicie wstrzymano eksportowanie win z Francji do Wielkiej Brytanii. Wówczas Anglicy zmuszeni byli szukać nowych źródeł win i tak właśnie zaczęli sprowadzać je z Portugalii. Jednak przez długi transport drogą morską, wino to często ulegało zepsuciu. Dlatego właśnie zdecydowano się na dodawanie do wina alkoholu, który wydłużał jego żywotność.
Komentarz
Zgodnie ze stałą zasadą, białe porto podajemy schłodzone, czerwone w temperaturze pokojowej. W przypadku tych starszych należy pamiętać o dekantacji przed podaniem.
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.163
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});