Opis:
Definicja
Melasa jest produktem ubocznym podczas produkcji cukru. Jest to gęsty, ciemnobrązowy syrop. Melasa jest dzielona ze względu na surowiec, z którego powstaje na: trzcinową i buraczaną.
Ciekawostki
Melasa jest dobrym źródłem żelaza niehemowego, dlatego może być stosowana przez osoby z anemią, kobiety w ciąży i karmiące oraz sportowców i rekonwalescentów. Melasę można używać, ze względu na około 50% zawartość sacharozy, do słodzenia wypieków, deserów, kawy czy herbaty.

Melasa buraczana wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1223
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
288
kcal
Białko ogółem
2
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
2
g
Węglowodany ogółem
69
g
Potas
2421
mg
Wapń
596
mg
Magnez
90
mg
Żelazo
22
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.3
mg

Przepisy z produktem:

Batony energetyczne
W misce mieszamy mąkę, cukier brązowy, mleko w proszku, kiełki pszenicy oraz proszek do ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
money to lend loans up to 1000 where can i get a payday loan cash advance loan
loans no checking account required ez payday loans locations loans for bad credit bad credit loans
essay term papers term paper term paper help custom term paper writing service
essay writing services college essay writing service best essay writing service ...
Sernix ~ Gość
essay writer essay typer essay editor why do we have to write essays
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.222