Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)

Sherry

Opis:
Nazwa opcjonalna
Xeres, Jeres
Opis ogólny
Sherry pijane jest od blisko 2000 lat. Należy do najbardziej pracochłonnych i skomplikowanych win półwyspu Iberyjskiego. Wytwarzane jest w unikatowym systemie kupażowania win starych z młodymi. Jest winem wyjątkowym, zaskakująco wszechstronnym. Wyróżniamy wiele różnych stylów - od jasnego, zniewalająco delikatnego, wytrawnego, po stare, mocno zbudowane, dojrzałe, bardzo słodkie wina. Nazwa sherry jest prawnie zastrzeżona i może być stosowana tylko w przypadku win produkowanych w Jerez. Moszcz zwykle jest fermentowany w kamiennych zbiornikach, gdzie młode wino jest klarowane i wstępnie dojrzewa. Następnie alkoholizuje się je destylatem winnym by później wypełnić nim beczki do 2/3 ich objętości. Są one ustawiane w silnie nasłonecznionych miejscach w rzędach zwykle po cztery - pięć beczek. Takie warunki sprzyjają rozwojowi drożdży, które tworzą na powierzchni wina tzw. flor, czyli kwiat wina. Tworzy on warstwę która chroni wino przed dostępem powietrza z górnej części beczki. Dzięki temu sherry nabiera bardzo charakterystycznych walorów smakowo - zapachowych. Warto wspomnieć, że taka warstwa drożdży jest niepożądana w przypadku win stołowych. Następnie sherry zostaje poddane systemowi solera, czyli wcześniej wspomnianemu mieszaniu win starszych z młodszymi. Dokładnie wygląda to w ten sposób: wino najmłodsze, umieszczone w beczkach na samej górze (uzupełniane każdego roku) jest dodawane do wina w beczkach tuż pod nim. Wino z tych beczek dodawane jest analogicznie do tego pod spodem. Tak samo jest w przypadku i tego wina, które jest łączone z winem z ostatnich, najniżej położonych beczek. Dopiero tak kupażowane wino jest butelkowane. Warto dodać, że żadne beczki nigdy nie są opróżniane do końca. Można więc stwierdzić że każda butelka sherry, zawiera jakąś część wina z początku powstania danej solery.
Pochodzenie / historia
Pojawienie się winiarstwa w regionie Jerez silnie łączy się z licznymi wojnami na tym terenie. Pierwszymi, którzy zaczęli uprawiać tam winorośl, byli Fenicjanie. Później nastał czas Rzymian, którzy z kolei \'oddali\' Iberię Maurom. Pomimo tego że, islam jest totalnie przeciwny spożywaniu alkoholu, winnice w Jerez dalej funkcjonowały, choć na dużo mniejszą skalę. Po przejęciu miasta przez Hiszpanów, produkcja wina ruszyła na pełnych obrotach. Trzy wieki później wina z Jerez były uważane za jedne z najlepszych.
Komentarz
W zależności od smaku, sherry podawane jest głównie w charakterze aperitifu, lub jako wino deserowe. Do najlepszych stylów należą: Fino - najbardziej wytrawne wino wytwarzane w Jerez, bardzo rześkie. Amontillado - w pełni wytrawne, dobrze zbudowane. Oloroso - również wytrawne, delikatnie ostre w aromacie. Palo cortado - bardzo rzadkie, ekskluzywne sherry. Można powiedzieć, że powstaje przy nagłej \'śmierci\' flor. Manzanilla - jest to specyficzy rodzaj fino, pochodzi z miasta Sanlucar de Barrameda. Uchodzi za niezwykłe, oceaniczne.

Przepisy z produktem:

Warzywa słodko-kwaśne
Rozgrzewamy 3 łyżki oleju w woku i wkładamy posiekany imbir, pokrojone w paski: marchew, ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.163
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});